სტაფილოს გასაოცარი თვისებები
ავტორი: ქეთი კაპანაძე 14:00 10.10

სტაფილო ერთ–ერთი ყველაზე სასარგებლო ბოსტნეულია, რომელიც არა მარტო საკვებად გამოიყენება, არამედ სამკურნალო დანიშნულებითაც.
სტაფილოს ძირითადი სამკურნალო თვისებები:
• მხედველობა და თვალები – მდიდარია ბეტა–კაროტინით (A ვიტამინის წინამორბედი), რომელიც ამაგრებს მხედველობას და ამცირებს ღამის სიბრმავის რისკს;
• კანი და სილამაზე – აუმჯობესებს კანის მდგომარეობას, აჩქარებს ჭრილობებისა და წვრილი დაზიანებების შეხორცებას;
• გული და სისხლძარღვები – კალიუმი და ანტიოქსიდანტები ხელს უწყობს წნევის დარეგულირებას და ათეროსკლეროზის პრევენციას;
• კუჭ-ნაწლავი – სტაფილოს ბოჭკოები აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას, ამცირებს შეკრულობის რისკს;
• სისხლი – ხელს უწყობს სისხლის გასუფთავებას, ჰემოგლობინის მომატებას (განსაკუთრებით წითელი სტაფილო);
• იმუნიტეტი – A და C ვიტამინები და ანტიოქსიდანტები აძლიერებს ორგანიზმის დაცვით უნარებს;
• ანტიკანცეროგენული მოქმედება – ბეტა-კაროტინი და სხვა ანტიოქსიდანტები ამცირებს ზოგიერთი სიმსივნის რისკს.
ხალხურ მედიცინაში:
• სტაფილოს წვენი სვამენ როგორც ანემიის, ასევე საერთო სისუსტის დროს;
• მოხარშულ სტაფილოს იყენებენ კუჭ-ნაწლავის მოქმედების დარღვევებისას, განსაკუთრებით ბავშვებში;
• ნედლი სტაფილო კარგია კბილებისა და ღრძილების გასამაგრებლად.
სტაფილოს წვენი: 2-3 ცალი სუფთა სტაფილო გაატარეთ წვენსაწურში ან გახეხეთ და გაწურეთ. სვით ნახევარი ჭიქა დილით, უზმოზე ან ჭამამდე 30 წუთით ადრე. ამაგრებს იმუნიტეტს, აუმჯობესებს მხედველობასა და კანს.
სტაფილო თაფლთან ერთად: გახეხილ სტაფილოს დაუმატეთ 1-2 ჩაის კოვზი თაფლი. მიიღეთ დღის განმავლობაში 1-2 სადილის კოვზი. ამცირებს ხველას, ამშვიდებს ყელს და აძლიერებს ორგანიზმს.
მოხარშული სტაფილო: მოხარშეთ 1-2 ცალი სტაფილო ცოტა მარილიან წყალში. გამოყენება: მიირთვით როგორც გარნირი ან ცალკე კერძი. ამსუბუქებს კუჭის გაღიზიანებას, ეხმარება დიარეის ან ნაწლავური პრობლემების დროს.
სტაფილოს სალათა ზეთით: გახეხილ სტაფილოს მოასხით ცოტაოდენი ზეითუნის ან სიმინდის ზეთი. მიირთვით ყოველდღიურად მცირე რაოდენობით. ზეთი ეხმარება ბეტა-კაროტინის უკეთ ათვისებას, რაც თვალებისა და კანისთვის სასარგებლოა.
სტაფილო განსაკუთრებით სასარგებლოა ბავშვებისთვის, ოღონდ სწორად მომზადებული და „გემრიელად შეფუთული“ უნდა მივცეთ, რომ სიამოვნებით მიირთვან.
სიახლეები ამავე კატეგორიიდან