მედიცინა

სტაფილოს გასაოცარი თვისებები

№39

ავტორი: ქეთი კაპანაძე 14:00 10.10

სტაფილო
დაკოპირებულია

სტაფილო ერთ–ერთი ყველაზე სასარგებლო ბოსტნეულია, რომელიც არა მარტო საკვებად გამოიყენება, არამედ სამკურნალო დანიშნულებითაც.

სტაფილოს ძირითადი სამკურნალო თვისებები:

• მხედველობა და თვალები – მდიდარია ბეტა–კაროტინით (A ვიტამინის წინამორბედი), რომელიც ამაგრებს მხედველობას და ამცირებს ღამის სიბრმავის რისკს;

• კანი და სილამაზე – აუმჯობესებს კანის მდგომარეობას, აჩქარებს ჭრილობებისა და წვრილი დაზიანებების შეხორცებას;

• გული და სისხლძარღვები – კალიუმი და ანტიოქსიდანტები ხელს უწყობს წნევის დარეგულირებას და ათეროსკლეროზის პრევენციას;

• კუჭ-ნაწლავი – სტაფილოს ბოჭკოები აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას, ამცირებს შეკრულობის რისკს;

• სისხლი – ხელს უწყობს სისხლის გასუფთავებას, ჰემოგლობინის მომატებას (განსაკუთრებით წითელი სტაფილო);

• იმუნიტეტი – A და C ვიტამინები და ანტიოქსიდანტები აძლიერებს ორგანიზმის დაცვით უნარებს;

• ანტიკანცეროგენული მოქმედება – ბეტა-კაროტინი და სხვა ანტიოქსიდანტები ამცირებს ზოგიერთი სიმსივნის რისკს.

ხალხურ მედიცინაში:

• სტაფილოს წვენი სვამენ როგორც ანემიის, ასევე საერთო სისუსტის დროს;

• მოხარშულ სტაფილოს იყენებენ კუჭ-ნაწლავის მოქმედების დარღვევებისას, განსაკუთრებით ბავშვებში;

• ნედლი სტაფილო კარგია კბილებისა და ღრძილების გასამაგრებლად.

სტაფილოს წვენი: 2-3 ცალი სუფთა სტაფილო გაატარეთ წვენსაწურში ან გახეხეთ და გაწურეთ. სვით ნახევარი ჭიქა დილით, უზმოზე ან ჭამამდე 30 წუთით ადრე. ამაგრებს იმუნიტეტს, აუმჯობესებს მხედველობასა და კანს.

სტაფილო თაფლთან ერთად: გახეხილ სტაფილოს დაუმატეთ 1-2 ჩაის კოვზი თაფლი. მიიღეთ დღის განმავლობაში 1-2 სადილის კოვზი. ამცირებს ხველას, ამშვიდებს ყელს და აძლიერებს ორგანიზმს.

მოხარშული სტაფილო: მოხარშეთ 1-2 ცალი სტაფილო ცოტა მარილიან წყალში. გამოყენება: მიირთვით როგორც გარნირი ან ცალკე კერძი. ამსუბუქებს კუჭის გაღიზიანებას, ეხმარება დიარეის ან ნაწლავური პრობლემების დროს.

სტაფილოს სალათა ზეთით: გახეხილ სტაფილოს მოასხით ცოტაოდენი ზეითუნის ან სიმინდის ზეთი. მიირთვით ყოველდღიურად მცირე რაოდენობით. ზეთი ეხმარება ბეტა-კაროტინის უკეთ ათვისებას, რაც თვალებისა და კანისთვის სასარგებლოა.

სტაფილო განსაკუთრებით სასარგებლოა ბავშვებისთვის, ოღონდ სწორად მომზადებული და „გემრიელად შეფუთული“ უნდა მივცეთ, რომ სიამოვნებით მიირთვან.

სიახლეები ამავე კატეგორიიდან

ახალი ნომერი - №39

29 სექტემბერი-5 ოქტომბერი

კვირის ყველაზე კითხვადი

საინტერესო ფაქტები

ეს საინტერესოა