კულინარია

ბადრიჯანი ხაჭოთი და პომიდვრით ხატია წერეთლისგან

№19

ავტორი: „თბილისელები“ 12:00 20.05, 2021 წელი

ხატია წერეთელის კერძი
დაკოპირებულია

გემრიელი რეცეპტები თბილისელებისგან:

სა­ჭ­მ­ე­ლ­ე­ბ­ის კე­თ­ე­ბა მე­ხ­ე­რ­ხ­ე­ბა, ყვე­ლ­ა­ზე კა­რ­გ­ად ცო­მ­ე­უ­ლი, სა­ლ­ა­თ­ე­ბი და სუ­პ­ე­ბი გა­მ­ო­მ­დ­ის. ვა­კ­ე­თ­ებ ელ­ვ­ის სი­ს­წ­რ­ა­ფ­ით და ძა­ლ­ი­ან გე­მ­რ­ი­ე­ლს. მი­ყ­ვ­ა­რს გე­მ­ო­ე­ბ­ით თა­მ­ა­ში.

ას­ე­ვე, ყუ­რ­ა­დ­ღ­ე­ბ­ას ვა­ქ­ც­ევ, რომ სა­ჭ­მ­ე­ლი იყ­ოს ჯა­ნ­ს­ა­ღი, ნა­კ­ლ­ე­ბი კო­ნ­ს­ე­რ­ვ­ა­ნ­ტ­ე­ბ­ით, და­ბ­ა­ლი ქო­ლ­ე­ს­ტ­ე­რ­ი­ნ­ის შე­მ­ც­ვ­ე­ლ­ო­ბ­ით. ას­ე­ვე, მნი­შ­ვ­ნ­ე­ლ­ო­ვ­ა­ნ­ია, აპ­ე­ტ­ა­ი­ზ­ე­რი – ყვე­ლა სა­ჭ­მ­ე­ლს შე­ს­ა­ფ­ე­რ­ი­სი სა­ს­მ­ე­ლი უხ­დ­ე­ბა. მა­გ­ა­ლ­ი­თ­ად, ხო­რ­ც­ის სი­მ­ს­უ­ყ­ის გა­ნ­ე­ი­ტ­რ­ა­ლ­ე­ბ­ას მშრა­ლი, არა ტკბი­ლი ღვი­ნ­ით ვა­ხ­ე­რ­ხ­ებ, მძა­ფ­რი სუ­ნ­ის მქო­ნე ყველს მა­რ­ტ­ი­ვ­ად ვუ­ხ­ა­მ­ებ რუ­კ­ო­ლ­ას ან ტა­რ­ხ­უ­ნ­ას, ნი­გ­ვ­ზ­ი­ან ბო­ს­ტ­ნ­ე­უ­ლს კი, რო­მ­ე­ლ­იც ჩვე­ნ­ში ძა­ლ­ი­ან პო­პ­უ­ლ­ა­რ­უ­ლ­ია – წი­თ­ელ 16-18 გრა­დ­უ­ს­ი­ან, ნა­ხ­ე­ვ­რ­ად ტკბილ ღვი­ნ­ოს. ცო­მ­ე­უ­ლს ლუ­დი უხ­დ­ე­ბა. ლუ­დ­ს­აც და ცო­მ­ე­უ­ლ­ს­აც ფუ­ძ­ედ ერ­თ­ნ­ა­ი­რი კო­მ­პ­ო­ნ­ე­ნ­ტ­ე­ბი აქვთ – სა­ფ­უ­ა­რი, მა­რ­ც­ვ­ლ­ე­უ­ლი, წყა­ლი. ასე რომ, ავ­ს­ე­ბ­ენ ერ­თ­მ­ა­ნ­ე­თს. რაც შე­ე­ხ­ე­ბა წო­ნ­ას, მო­ნ­ო­დ­ი­ე­ტ­ე­ბი ჩე­მ­თ­ვ­ის მი­უ­ღ­ე­ბ­ე­ლ­ია, უპ­ი­რ­ა­ტ­ე­ს­ო­ბ­ას და­ბ­ა­ლ­ა­ნ­ს­ე­ბ­ულ კვე­ბ­ას ვა­ნ­ი­ჭ­ებ. თუ წო­ნ­ის კლე­ბა გვი­ნ­და, 800-კა­ლ­ო­რ­ი­ი­ა­ნი დი­ე­ტა ყვე­ლ­ა­ზე ეფ­ე­ქ­ტ­უ­რ­ია. ას­ე­ვე, სწრა­ფი სი­ა­რ­უ­ლი და აქ­ტ­ი­უ­რი ცხო­ვ­რ­ე­ბ­ის წე­სი. და­ხ­ა­რ­ჯ­ეთ რაც შე­ი­ძ­ლ­ე­ბა მე­ტი კა­ლ­ო­რ­ი­ა და გა­ა­ყ­ო­ლ­ეთ ცხი­მ­ე­ბი, შლა­კ­ე­ბი, მა­რ­ი­ლ­ე­ბი. იმ­ო­ძ­რ­ა­ვ­ეთ სწრა­ფ­ად, და სა­ე­რ­თ­ოდ, ყვე­ლ­ა­ფ­ე­რი სწრა­ფი ტე­მ­პ­ით აკ­ე­თ­ეთ. ახ­ლა კი გა­ს­წ­ა­ვ­ლ­ით ამ სე­ზ­ო­ნ­ის ყვე­ლ­ა­ზე პო­პ­უ­ლ­ა­რ­უ­ლი კე­რ­ძ­ის – ბა­დ­რ­ი­ჯ­ნ­ის მო­მ­ზ­ა­დ­ე­ბ­ას ხა­ჭ­ო­თი და პო­მ­ი­დ­ვ­რ­ით.

სა­ჭ­ი­რო ინ­გ­რ­ე­დ­ი­ე­ნ­ტ­ე­ბი: 200 გრა­მი ხა­ჭო, 3 ცა­ლი ბა­დ­რ­ი­ჯ­ა­ნი, 1 სუ­ფ­რ­ის კო­ვ­ზი არ­ა­ჟ­ა­ნი, 2 ცა­ლი პო­მ­ი­დ­ო­რი, 3 კბი­ლი ნი­ო­რი, სუ­ნ­ე­ლ­ე­ბი, მა­რ­ი­ლი და პი­ლ­პ­ი­ლი – გე­მ­ო­ვ­ნ­ე­ბ­ით. უხ­დ­ე­ბა ზე­ი­თ­უ­ნ­ის ზე­თი.

მო­მ­ზ­ა­დ­ე­ბ­ის წე­სი: ხა­ჭ­ოს და­უ­მ­ა­ტ­ეთ წვრი­ლ­ად და­ჭ­რ­ი­ლი ნი­ო­რი, მა­რ­ი­ლი, პი­ლ­პ­ი­ლი, სუ­ნ­ე­ლ­ე­ბი, არ­ა­ჟ­ა­ნი. კა­რ­გ­ად ჩა­ზ­ი­ლ­ეთ, რომ ერ­თ­გ­ვ­ა­რ­ო­ვ­ა­ნი მა­სა მი­ი­ღ­ოთ. ბა­დ­რ­ი­ჯ­ა­ნი და­ჭ­ე­რ­ით სი­გ­რ­ძ­ე­ზე, შე­წ­ვ­ით ტა­ფ­ა­ზე, გა­დ­ა­ი­ტ­ა­ნ­ეთ ხე­ლ­ს­ა­ხ­ო­ც­ზე, რომ ზე­დ­მ­ე­ტი ცხი­მ­ი­ს­გ­ან გა­თ­ა­ვ­ი­ს­უ­ფ­ლ­დ­ეს. ბა­დ­რ­ი­ჯ­ა­ნ­ზე გა­დ­ა­ა­ნ­ა­წ­ი­ლ­ეთ ხა­ჭ­ოს ში­გ­თ­ა­ვ­სი, გვე­რ­დ­უ­ლ­ად მი­უ­დ­ეთ პო­მ­ი­დ­ვ­რ­ის ნა­ჭ­ე­რი და რუ­ლ­ე­ტ­ი­ვ­ით გა­დ­ა­ა­ხ­ვ­ი­ეთ.

სიახლეები ამავე კატეგორიიდან

ახალი ნომერი - №24

16–22 ივნისი

კვირის ყველაზე კითხვადი

საინტერესო ფაქტები

ეს საინტერესოა