მედიცინა

ტყემლის გასაოცარი თვისებები

№31

ავტორი: ქეთი კაპანაძე 14:00 15.08

ტყემალი
დაკოპირებულია

ტყემალი, ქართული სამზარეულოს განუყოფელი ნაწილი, არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოცაა. მისი სამკურნალო თვისებები, ძირითადად, განპირობებულია იმ ვიტამინებით, მინერალებითა და ორგანული მჟავებით, რომლებსაც ის შეიცავს.

საჭმლის მონელება და მეტაბოლიზმი

ტყემალი ხელს უწყობს საჭმლის მონელების გაუმჯობესებას და ნივთიერებათა ცვლის (მეტაბოლიზმის) დაჩქარებას. ეს განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია „მძიმე“ კერძებთან ერთად მიღებისას, რადგან ის ეხმარება ორგანიზმს ცხიმებისა და სხვა საკვები ნივთიერებების უკეთ ათვისებაში.

ვიტამინები და მინერალები

ტყემალი მდიდარია სხვადასხვა ვიტამინებითა და მინერალებით. მასში შედის:

* C ვიტამინი: ძლიერი ანტიოქსიდანტი, რომელიც იმუნური სისტემის გაძლიერებას უწყობს ხელს;

* E ვიტამინი: კიდევ ერთი ანტიოქსიდანტი, რომელიც იცავს უჯრედებს დაზიანებისგან;

* B ჯგუფის ვიტამინები (B1, B2): მნიშვნელოვანია ენერგიის წარმოებისთვის და ნერვული სისტემის გამართული ფუნქციონირებისთვის;

* P ვიტამინი: აძლიერებს სისხლძარღვების კედლებს;

* კაროტინი (A ვიტამინი): მნიშვნელოვანია მხედველობისთვის და კანის ჯანმრთელობისთვის;

* მინერალები: შეიცავს რკინას, კალიუმს, კალციუმსა და მაგნიუმს, რომლებიც მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ ორგანიზმის სხვადასხვა ფუნქციებში, როგორიცაა ნერვული ფუნქციების რეგულირება, არტერიული წნევა და ქსოვილების აღდგენა;

ანტიოქსიდანტური თვისებები

ტყემალი არის ბუნებრივი ანტიოქსიდანტი, რაც იმას ნიშნავს, რომ ის ეხმარება ორგანიზმს თავისუფალი რადიკალებისგან დაცვაში. თავისუფალი რადიკალები კი უჯრედების დაზიანებას იწვევს და ზრდის სხვადასხვა დაავადების განვითარების რისკს.

გულის ჯანმრთელობა

ზოგიერთი წყაროს თანახმად, ტყემალი ხელს უწყობს გულის უკეთ ფუნქციონირებას მისი მინერალური შემადგენლობისა და ანტიოქსიდანტური თვისებების წყალობით;

დაბალკალორიული და ჯანსაღი ალტერნატივა

ტყემალი, განსაკუთრებით მწვანე ტყემალი, არის დაბალკალორიული და ჯანსაღი ალტერნატივა სხვა მაღალკალორიული სოუსებისთვის, როგორიცაა კეტჩუპი. ის აუმჯობესებს კერძების გემოს და მატებს მათ სასარგებლო თვისებებს. უნდა აღინიშნოს, რომ ტყემლის სამკურნალო თვისებები, ძირითადად, ტყემლის ნაყოფისა და მასში შემავალი მწვანილებისა და სანელებლების ერთობლივი მოქმედებით არის განპირობებული. რა თქმა უნდა, ტყემალი საუკუნეების განმავლობაში გამოიყენებოდა ქართულ ხალხურ მედიცინაში სხვადასხვა დაავადების სამკურნალოდ. მისი მჟავე გემო და მდიდარი შემადგენლობა მას შეუცვლელს ხდის გარკვეული მდგომარეობების შემსუბუქებაში.

ტყემალი საჭმლის მონელების გასაუმჯობესებლად და მადის აღსაძვრელად

ტყემლის მჟავები ხელს უწყობს საჭმლის მონელების ფერმენტების გამომუშავებას, რაც აჩქარებს საკვების გადამუშავებას და ამცირებს სიმძიმის შეგრძნებას. ის ასევე, აუმჯობესებს მადას, რაც განსაკუთრებით სასარგებლოა ავადმყოფობის შემდეგ ან მადის დაქვეითების დროს.

როგორ გამოვიყენოთ:

* ტყემლის სოუსი – მიირთვით ტყემლის სოუსი ცხიმიან ან „მძიმე“ კერძებთან ერთად. ის არა მხოლოდ გემოს აუმჯობესებს, არამედ საჭმლის მონელებასაც აადვილებს;

* ახალი ტყემალი – ჭამამდე 15-20 წუთით ადრე მიირთვით რამდენიმე ცალი ახალი, მწიფე ტყემალი. ეს ხელს შეუწყობს კუჭის წვენის გამოყოფას და მოამზადებს საჭმლის მომნელებელ სისტემას საკვების მისაღებად.

სიახლეები ამავე კატეგორიიდან

ახალი ნომერი - №32

11-17 ივლისი

კვირის ყველაზე კითხვადი

საინტერესო ფაქტები

ეს საინტერესოა