მედიცინა

კუჭის ტკივილის მიზეზები და პრევენციის გზები

№41

ავტორი: ქეთი კაპანაძე 12:00 16.10

კუჭის ტკივილი
დაკოპირებულია

კუჭის ტკივილი საკმაოდ გავრცელებული სიმპტომია და მისი გამომწვევი მრავალი მიზეზი არსებობს. უმეტეს შემთხვევაში, პრობლემა სერიოზული არ არის, თუმცა ზოგჯერ შესაძლოა, უფრო ყურადსაღებ მიზეზზე მიუთითებდეს.

კუჭის ტკივილის ყველაზე გავრცელებული მიზეზები:

* საჭმლის მონელების დარღვევა (დისპეფსია): ეს ხშირი მიზეზია და მოიცავს ისეთ სიმპტომებს, როგორიცაა შებერილობა, აირები, გულძმარვა და სიმძიმის შეგრძნება. ხშირად გამოწვეულია სწრაფი ან ჭარბი კვებით, ცხიმიანი ან ცხარე საკვებით;

* გასტრიტი: კუჭის ლორწოვანი გარსის ანთება, რომლის მიზეზიც შეიძლება იყოს ბაქტერია Helicobacter pylori, არასტეროიდული ანთების საწინააღმდეგო საშუალებების (მაგალითად, იბუპროფენი, ასპირინი) ხშირი გამოყენება ან ალკოჰოლის ჭარბი მიღება;

* პეპტიური წყლული: წყლულები კუჭის ან თორმეტგოჯა ნაწლავის ლორწოვან გარსზე. ხშირად იწვევს მწველ ან მღრღნელ ტკივილს მუცლის ზედა არეში, რომელიც შეიძლება გაძლიერდეს ჭამის დროს ან ღამით;

• გასტროეზოფაგური რეფლუქსური დაავადება: მდგომარეობა, რომლის დროსაც კუჭის მჟავა წვენი საყლაპავში ამოიტყორცნება, რაც იწვევს გულძმარვას (წვის შეგრძნება მკერდის ძვლის უკან);

* ვირუსული გასტროენტერიტი („კუჭის გრიპი“) ან საკვებისმიერი მოწამვლა: ამ დროს ტკივილს თან ახლავს გულისრევა, ღებინება და ფაღარათი;

* გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი: იწვევს მუცლის კრამპისმაგვარ ტკივილს, შებერილობას და დიარეის ან ყაბზობის ეპიზოდებს.

მიუხედავად იმისა, რომ უმეტესად ტკივილი თავისით გადის, აუცილებელია ექიმთან კონსულტაცია, თუ ტკივილი არის:

* მუდმივი და ხანგრძლივი;

* ძალიან მწვავე და მოულოდნელი;

* თან ახლავს ისეთი სიმპტომები, როგორიცაა სისხლი ღებინებისას ან განავალში, წონის აუხსნელი კლება, სიყვითლე (კანისა და თვალების გაყვითლება), მაღალი სიცხე ან გაძნელებული ყლაპვა.

კუჭის ტკივილის ზუსტი მიზეზის დადგენა მხოლოდ ექიმს შეუძლია. შესაძლოა, საჭირო გახდეს დამატებითი კვლევები, როგორიცაა გასტროსკოპია. კუჭის ტკივილის პროფილაქტიკა (პრევენცია) ძირითადად, მიმართულია იმ დაავადებებისა და მდგომარეობების თავიდან აცილებისკენ, რომლებიც ამ ტკივილს იწვევს.

პროფილაქტიკისთვის მთავარია ცხოვრების ჯანსაღი წესი და სწორი კვება.

კუჭის ტკივილის პროფილაქტიკის ძირითადი გზები:

1. კვებითი ჩვევების მოწესრიგება

* რეგულარული და მცირე ულუფებით კვება: მიიღეთ საკვები დღეში 4-5-ჯერ მცირე ულუფებით, რათა კუჭი არასოდეს იყოს სრულად ცარიელი ან გადატვირთული. ეს ამცირებს მარილმჟავას აგრესიულ მოქმედებას კუჭის ლორწოვანზე;

* ნელი ჭამა: ჭამეთ ნელა და კარგად დაღეჭეთ საკვები. ნაჩქარევად ჭამა ხელს უწყობს ჰაერის გადაყლაპვას და საჭმლის მონელების გართულებას;

* მოერიდეთ „მავნე” საკვებს: შეზღუდეთ ან გამორიცხეთ ცხიმიანი, შემწვარი, ცხარე, მჟავე საკვები და შებოლილი პროდუქტები, რადგან მათ შეუძლიათ გააღიზიანონ კუჭის ლორწოვანი გარსი;

* შეზღუდეთ გამაღიზიანებელი სასმელები: შეამცირეთ ალკოჰოლის, კოფეინისა და გაზიანი სასმელების მიღება;

* არ დაწვეთ ჭამისთანავე: ეცადეთ, ჭამის შემდეგ, მინიმუმ, 2-3 საათი არ დაწვეთ, რათა თავიდან აიცილოთ რეფლუქსი და გულძმარვა;

2. მედიკამენტების სწორად მიღება

* ექიმის კონსულტაცია: თუ ხშირად იღებთ არასტეროიდულ ანთების საწინააღმდეგო საშუალებებს (მაგალითად, იბუპროფენი, ასპირინი), აუცილებლად გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან. ეს მედიკამენტები კუჭის წყლულისა და გასტრიტის ხშირი მიზეზია;

* საკვებთან ერთად მიღება: თუ აუცილებელია ამ ტიპის მედიკამენტების მიღება, მიიღეთ ისინი ჭამის დროს ან ჭამის შემდეგ, რათა დაიცვათ კუჭის ლორწოვანი გარსი.

სიახლეები ამავე კატეგორიიდან

ახალი ნომერი - №41

13–19 ოქტომბერი

კვირის ყველაზე კითხვადი

საინტერესო ფაქტები

ეს საინტერესოა