მედიცინა

იმკურნალეთ ტყემლის დახმარებით

№25

ავტორი: ქეთი კაპანაძე 14:00 04.07

ტყემალი
დაკოპირებულია

ტყემალი ბევრ სასარგებლო ნივთიერებას შეიცავს. მის სამკურნალო თვისებებს კი ხალხურ მედიცინაში ძველთაგანვე აფასებდნენ. დაავადებების დროს იყენებენ როგორც ტყემლის ნაყოფს, ასევე, ფოთოლსა.

ტყემლის ძირითადი სამკურნალო თვისებები:

1. აწესრიგებს საჭმლის მონელებას – ტყემალი მდიდარია ორგანული მჟავებით (ლიმონისა და ვაშლის მჟავა), რომლებიც ამაღლებს კუჭის მჟავიანობას, აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და გადამუშავებას. კარგია მადის გასაძლიერებლადაც.

2. აქვეითებს შეკრულობას – უმწიფარ ტყემალს აქვს მსუბუქი საფაღარათე ეფექტი, რაც კარგია ქრონიკული შეკრულობისას. განსაკუთრებით სასარგებლოა მწიფე ტყემლის წვენი ან მურაბა.

3. გამოირჩევა ანტიბაქტერიული მოქმედებით – ტყემლის ქერქისა და ფოთლების ნახარში ხსნის ღრძილების ანთებას, სასარგებლოა ყელის ტკივილის, სტომატიტის, ანგინისა და პირის ღრუში გაჩენილი ბაქტერიული პროცესების დროს.

4. აქვეითებს ანთებას ტყემალში შემავალი ანტიოქსიდანტები ებრძვიან ორგანიზმში ანთებით პროცესებს. გამოიყენება რევმატიზმის, ართრიტისა და გაციების ფონზე.

5. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის გაჯანსაღებას. ტყემალი მდიდარია კალიუმით, რაც დადებითად მოქმედებს არტერიულ წნევაზე და გულის ფუნქციონირებაზე. მის ნაყოფში არსებული ანტიოქსიდანტები იცავენ სისხლძარღვებს.

6. დიორეტიკული (შარდმდენი) თვისებები – ტყემლის ნახარში ან წვენი შარდმდენია — ეხმარება ორგანიზმს ზედმეტი სითხისა და ტოქსინების გამოყოფაში.

7. სასარგებლოა სილამაზისთვისაც –ტყემლის წვენით ან ნახარშით სახის გაწმენდა ხსნის ანთებას, აკნეს და არბილებს კანს. როგორ გამოვიყენოთ ტყემალი სამკურნალოდ:

• ტყემლის წვენი – დილაობით, მცირე რაოდენობით, საჭმლის წინ;

• ფოთლებისა და ქერქის ნახარში — ღრძილების ან ყელის გამოსავლებად;

• ტყემლის სოუსი ან მურაბა – საჭმელთან ერთად მადის სტიმულაციისა და მონელების გასაუმჯობესებლად.

გაფრთხილება: ტყემლის ჭარბმა მოხმარებამ შეიძლება, გამოიწვიოს კუჭის მჟავიანობის მომატება ან გულძმარვა. ასევე, მჟავე ტყემალი არ არის რეკომენდებული მათთვის, ვისაც კუჭის წყლული ან გასტრიტი აწუხებს.

1. ტყემლის ფოთლების ნახარში — ღრძილებისა და ყელის ანთებისთვის

საჭიროა: 1 სადილის კოვზი ახალი ან გამხმარი ტყემლის ფოთლები, 1 ჩაის ჭიქა (250 მილილიტრი) წყალი.

მომზადება: წამოადუღეთ წყალი, დაამატეთ ფოთლები და ადუღეთ დაბალ ცეცხლზე 5–7 წუთით. გააცივეთ და გადაწურეთ.

გამოყენება: გამოივლეთ პირის ღრუში ან ყელში დღეში 2-3-ჯერ.

ეფექტურია ღრძილების სიხისტის, სტომატიტის ან ტონზილიტის დროს.

2. ტყემლის ქერქის ნახარში — კუჭის მოქმედების გასაუმჯობესებლად და ანთების შესამცირებლად

საჭიროა: 1 ჩაის კოვზი გამხმარი ტყემლის ტოტის ქერქი, 1 ჭიქა წყალი.

მომზადება: ქერქი დაასხით ცივ წყალს და დააყოვნეთ 2 საათით. შემდეგ დადგით ცეცხლზე და ადუღეთ 10 წუთი. გადაწურეთ და შეინახეთ ბნელ, გრილ ადგილას.

გამოყენება: მიიღეთ დღეში ორჯერ, ჭამამდე ნახევარი საათით ადრე, 1/3 ჭიქა. კარგი შედეგია მუცლის შებერილობის, შიგნითა ანთების ან მსუბუქი ფაღარათის დროს.

3. ტყემლის წვენი – საჭმლის მონელებისთვის და მადის გასაძლიერებლად

საჭიროა: მწიფე ტყემალი.

მომზადება: გარეცხეთ ტყემალი, წამოადუღეთ და გამოწურეთ სურვილისამებრ, შეგიძლიათ, დაამატოთ მცირე რაოდენობით თაფლი ან წყალი, რათა გემო შეარბილოთ.

გამოყენება: 50 მლ წვენი ჭამამდე 15 წუთით ადრე. აუმჯობესებს კუჭის წვენის გამოყოფას და მადას.

სიახლეები ამავე კატეგორიიდან

ახალი ნომერი - №26

30 ივნისი – 6 ივლისი

კვირის ყველაზე კითხვადი

საინტერესო ფაქტები

ეს საინტერესოა