გამოვიყენოთ მარწყვი სამკურნალოდ
ავტორი: ქეთი კაპანაძე 14:00 08.08

მარწყვი არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ სამკურნალო თვისებებითაც მდიდარი კენკრაა. სასარგებლოა როგორც ჯანმრთელობის, ისე კანისა და იმუნური სისტემისთვის. მარწყვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, როგორიცაა C ვიტამინი, ანტოციანინები და ელაგის მჟავა.
მარწყვში შემავალი ნივთიერებები:
* ამცირებს ანთებებს ორგანიზმში;
* აფერხებს სიბერის პროცესებს;
* ამცირებს ქრონიკული დაავადებების რისკს, აძლიერებს გონებრივ ფუნქციებს. მასში შემავალი ფოლატი (B9 ვიტამინი) და ანტიოქსიდანტები ხელს უწყობენ მეხსიერების გაუმჯობესებას და ტვინის ფუნქციის შენარჩუნებას;
* იცავს გულ-სისხლძარღვთა სისტემას;
* ამცირებს ცუდ ქოლესტერინს (LDL);
* დაბლა სწევს არტერიულ წნევას;
* აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას;
* მასში შემავალი ბოჭკოები აუმჯობესებენ საკვების მონელებას და აშორებენ ტოქსინებს;
* სასარგებლოა კანის სიჯანსაღისთვის – C ვიტამინი ხელს უწყობს კოლაგენის წარმოქმნას, იცავს კანს ულტრაიისფერი სხივებისგან, ხსნის ანთებით პროცესებს (მაგალითად, აკნეს);
* ეხმარება წონის კონტროლს;
* დაბალკალორიულია;
* ახასიათებს შაქრის დაბალი შემცველობა;
* ამცირებს შიმშილის გრძნობას;
* ამაგრებს ძვლებს – შეიცავს კალციუმს, მაგნიუმს, კალიუმსა და ვიტამინ K-ს – ყველა ეს ნივთიერება მნიშვნელოვანია ძვლების სიმტკიცისთვის.
როგორ გამოვიყენოთ მარწყვი სამკურნალოდ?
1. მარწყვის ჩაი (ფოთლებით): გამოიყენება სუსტ შარდმდენად და საჭმლის მომნელებელი სისტემის გასაუმჯობესებლად.
2. ნატურალური წვენი ან სმუზი: კარგია იმუნიტეტის გასაძლიერებლად.
3. ნიღაბი კანისთვის (გაფცქვნილი მარწყვი + თაფლი): წმენდს კანს, ამცირებს ანთებებს და აძლევს ტონუსს.
იმუნიტეტის გასაძლიერებელი მარწყვის სმუზი შეიცავს: ანტიოქსიდანტებს, C ვიტამინსა და ბოჭკოს. იდეალურია: გრიპის სეზონისას, ენერგიის გასაზრდელად.
ინგრედიენტები: მარწყვი – 1 ჭიქა (ცოცხალი ან გაყინული), 1 ცალი ბანანი, 1/2 ჭიქა ფორთოხლის წვენი, ფორთოხლის წვენი, 1 ჩ/კ თაფლი (სურვილისამებრ), 1 მწიკვი კურკუმა.
მომზადება: ყველა ინგრედიენტი დააბლენდერეთ ერთგვაროვან მასამდე. დალიეთ დილით, უზმოზე.
საჭმლის მონელების გასაუმჯობესებელი ჩაი მარწყვის ფოთლებით – მოქმედებს, როგორც მსუბუქი შარდმდენი და სითხეების გამწმენდი საშუალება.
ინგრედიენტები: 1 ჩაის კოვზი მარწყვის გამხმარი ფოთლები, 1 ჭიქა ადუღებული წყალი, რამდენიმე წვეთი ლიმონის წვენი (სურვილისამებრ).
მომზადება: ფოთლები მოათავსეთ ჭურჭელში, დაასხით ადუღებული წყალი, დაფარეთ სახურავი და გააჩერეთ 10 წუთი. დალევამდე გადაწურეთ. დღეში 2–3-ჯერ ჭამის შემდეგ.
სიახლეები ამავე კატეგორიიდან